Help mee de Limburgse molens te laten draaien: word vrijwillige molengids!

Op woensdag 6 september 2023 gaat de opleiding tot vrijwillige molengids van Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars weer van start.

Met hun draaiende wieken, waterraderen met stromend water en de geur van versgemalen graan, vormen de prachtige molens in het Limburgse landschap een uniek tafereel. Voor iedereen die blij wordt van deze historische bouwwerken, is er nu de kans om hun enthousiasme hierover te delen. De Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars bieden namelijk vanaf september een boeiende opleiding aan tot vrijwillige molengids. Deelnemers leren hoe ze hand-en-spandiensten kunnen verrichten naast de molenaar en hoe ze interessante rondleidingen kunnen geven aan bezoekers van alle leeftijden.

De opleiding

Iedere wind- en watermolen heeft baat bij vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien, activiteiten rondom de molen organiseren en de kennis over dit bijzonder stukje erfgoed levendig houden. De Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars (afdeling Limburg) verzorgen daarom speciaal voor enthousiastelingen de opleiding tot vrijwillige molengids. Tijdens de bijeenkomsten worden onderwerpen behandeld als molenwereld, veiligheid, educatie en wind-, water -en industriemolens. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar je als vrijwilliger wil gaan werken.

Lesprogramma

De eerste cursusavond is op woensdag 6 september 2023 in De Wiek bij de Leonardusmolen in Maasbracht. In negen lessen komen zowel theoretische onderwerpen als de praktijk aan bod. Op woensdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur en zaterdagochtenden van 9.00 tot 12.00 uur. De afsluitende toets is op zaterdag 18 november. Het volledige lesprogramma is te vinden via deze link.

Niet malen maar meedoen

De kosten voor deelname aan de cursus bedragen € 34,50. Dit is inclusief het lidmaatschap van het Gilde van Molenaars én WA- en ongevallenverzekering. Je ontvangt een werkmap met achtergrondmateriaal en uiteindelijk een molengidscertificaat. Inschrijven voor de opleiding kan tot en met 14 augustus 2023 via info@limburgsemolens.nl. Het aantal deelnemers per cursus is 4 tot 8 personen.

Praktische informatie

Locatie: De Wiek bij de Leonardusmolen, Zuidsingel 1A, 6051 CE Maasbracht. Bij molenbezoeken op zaterdagochtend is het tijdstip in overleg met de molenaar. Als het tijdstip afwijkt, worden deelnemers hierover tijdig geïnformeerd.

Bron: Huis voor de Kunsten Limburg

06-09-2023

Laatst bewerkt: 09-08-2023